عجب ماهی!
(روی) الصدوق فی العیون و الامالی بسنده عن الامام رضا علیه السلام عن ابیه عن ابائه عن الامام علی امیر المؤمنین علیهم السلام قال ان رسول الله صلی الله علیه و اله وسلم خطبنا ذات یوم فقال ایها الناس قد اقبل الیکم شهر الله بالبرکة و الرحمة و المغفرة...فان الشقی من حرم غفران الله فی هذا الشهر العظیم...وارفعوا ایدیکم بالدعاء فی اوقات صلواتکم فانها افضل الساعات ینظر الله عزوجل فیها بالرحمة الی عباده یجیبهم اذا ناجوه و یلبیهم اذا نادوه و یستجیب لهم اذا دعوه...ایها الناس ان ابواب الجنان فی هذا الشهر مفتحة فاسئلوا ربکم ان لا یغلقها علیکم و ان ابواب النیران مغلّقة فاسئلوا ربکم ان لا یفتحها علیکم و الشیاطین مغلولة فاسئلوا ربکم ان لا یسلطها علیکم قال امیرالمؤمنین علیه السلام فقمت و قلت یا رسول الله ما افضل الاعمال فی هذا الشهر فقال یا اباالحسن افضل الاعمال فی هذا الشهر الورع عن محارم الله عزوجل (الخ)-ترجمه خطبه در مفاتیح موجود است-.
یکم: شقی در مقابل سعید، یعنی تیرهبخت یا همان بدبخت، اگر در این ماه از مغفرت الهی محروم شویم بدبختیم، یعنی بختمان بد است و کاریاش نمیشود کرد تا رمضان آینده، یا اینکه در عرفه یک فرجی حاصل شود. گفتم عرفه، یک روایتی هم شنیده بودم که فرشتگان در روز عرفه اول به زائران حضرت اباعبدالله الحسین علیهالسلام نگاه می کنند و بعد به عرفات می روند، حالا دیگر اختیار با خودتان است که شب قدر کدامیک را بخواهید؛ نگویید هر دو که در عقلتان شک می کنند!
دویم: پیامبر در پاسخ حضرت امیر فرمودهاند که افضل اعمال ترک محارم است، جالب اینجاست که ترک عمل، عمل محسوب شده! یعنی پیامبر نفرمودند بهترین کار نماز و توبه و اطعام و... که خود مستلزم انجام دادن یک عملی است، میباشد، بلکه آسانترین کار را پیشنهاد دادهاند، یعنی گفتهاند بهترین کار این است که یکسری از کارها را انجام ندهی؛ همین.
سیم: ظریفی درباره آیه 133 سوره آل عمران « وَسَارِعُواْ إِلَى مَغْفِرَةٍ مِّن رَّبِّکُمْ وَجَنَّةٍ عَرْضُهَا السَّمَاوَاتُ وَالأَرْضُ أُعِدَّتْ لِلْمُتَّقِینَ » (و به سوى آمرزشى از پروردگارتان و بهشتى که پهنایش [ به وسعتِ ] آسمان ها و زمین است بشتابید ; بهشتى که براى پرهیزکاران آماده شده است) می گفت که: اگر عرض بهشت اینقدر باشد- به اندازه آسمانها و زمین-پس طولش چقدر است؟ حالا اگر مساحتش این قدر شد، پس دیگر چه جایی در عالم برای جهنم می ماند؟
چهارم: این قطعه شعر از بایزید بسطامی است، بخوانید:
در کنــار دجـلـه، سلطـان بـایـزیــد
بـــود تنهـــا فــارغ از خیــل مُــریـد
نــاگهش از بــام عـــرش کبــــریـــا
خورد بر گوشش که «ای شیخ ریا!
میــل آن داری که بنمـایـم بـه خلق
آنچـه پنهـان داری اندر زیـر دلق؟!
تـــا خــلایــق قصـــــد آزارت کننـــد
پـایکوبـان بــر ســر دارت کننـد؟!!»
در جوابش گفت «میخواهی تو هم
شمّـــهای از رحمتت ســـازم رقـــــم
تــا خـلایــق حـقپـرستی کــم کننـد
از نمــــاز و روزه و حــج رَم کننـــد؟!»
کبـــریـــایـش بـــاز آمـــد در سخـــن:
«نِی ز مـا و نِی ز تـو! رو! دَم مــزن!»
پنجم: از نکات بالا میتوان اینچنین نتیجه گرفت که ابر و باد و مه و خورشید و فلک در کارند تا ما را زوری به بهشت برند، حتی دست و پای شیطان را هم بهخاطر ما بستهاند؛ اما چه میشود کرد که ما انسانیم و اشرف مخلوقات و حرف زور در کتمان نمی رود و همچنان چهارنعل به سمت جهنم می تازیم و بهرهمان از رمضان غیر تشنگی و گشنگی و خستگی و خواب چیز دیگری نیست- من یکی که اینچنینم، شما را نمیدانم-.
حاشیةالتحریر:
1. نمیشود ما یکبار حاشیه نداشته باشیم؟ یعنی باید همیشه حاشیهدار باشیم؟ اصلا این حاشیه ماشیه چی هست که یقه ما را رها نمیکند؟ اصلا من دولت...
2. یاد علامه سید مرتضی عسگری گرامی. خدایش بیامرزاد، یک فاتحه بخوانید برایشان. تشیع جنازه برخی علما همچین خاص می شود، گمانم تشیع جناب ایشان هم از همان قسم بود- محض ریا، من هم رفته بودم، جناب آقای دوربینی نیز مانند همیشه در خط مقدم تشیع کنندگان(+)-.
3. چند روز پیش یک یزدی به نقل از داییاش میگفت: درد و بلای محرم و صفر بخوره تو سر رمضون! اخه رمضون چی داره؟ گشنگی و تشنگی و بیخوابی و این همه اعمال، آخرش ثوابش اندازه یه سینه زنی ظهر تاسوعا هم نمیشه، تازه اونجا کلی هم غذا بهت میرسه. هر چه نوشته بودم بر باد رفت!
4. جسارت نباشد، بعضی وقتها با خودم فکر میکنم افرادی که در نت میچرخند و ولگردی نتی یا همان وبگردی میکنند و... چند دسته هستند؛ یا اینکه علافند و بیکار، یا اینکه تنهایند و غریب، یا اینکه معتادند و مریض، یا اینکه دانشجویند و طلبه و کارمند! یا اینکه شغلشان به گونه ای مرتبط با اینترنت است و یا اینکه هیچکدام. من که خودم امروز بیکار بودم گفتم بیایم و وبلاغ را به روز کنم، شما را نمیدانم.